Advies over powerbanks
De zomervakantie staat voor de deur. Hét moment van het jaar om de mooiste plekken van de wereld te bezoeken, lekker te genieten van jouw favoriete muziek in het park of op het strand of een van de vele bezienswaardigheden in Nederland te bezoeken. Allemaal heel leuk, maar geen makkelijke tijd voor je smartphone. Als die foto’s, playlisten en dat gebruik van Google Maps vreet energie. En zo’n lege accu is thuis makkelijk op te laden, maar in Frankrijk op een camping of op een terrasje in het zonnetje gaat dat wat lastiger. Een powerbank biedt dan uitkomst. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een powerbank wil kopen? Wij helpen je verder.
Het lastige aan het kiezen van een powerbank is dat ze allemaal op elkaar lijken en dat je aan de buitenkant niet goed kan zien wat de verschillen zijn. Toch kan een goede powerbank een groot verschil maken. Zo heb je met een krachtige powerbank in no-time weer genoeg power in je mobiel om je uitzicht van het panoramapunt live via facebook te delen met al je vrienden, waar je met een minder goede powerbank na een half uur opladen weer net genoeg stroom in je accu hebt zitten om twee appjes te versturen. Maar waar komt dat eigenlijk door? En waarom kan je met sommige powerbanks alleen een smartphone opladen en met sommige ook een tablet of zelfs een laptop? Wij leggen het haarfijn voor je uit, zodat jij altijd met genoeg energie de hort op kan.
Capaciteit - Hoeveel power heb jij nodig?
-Misschien wel het belangrijkste van een powerbank is de capaciteit die het apparaat heeft. De capaciteit wordt aangegeven in milliampère per uur (mAh) en geeft aan hoeveel energie er in de powerbank kan worden opgeslagen. Die opgeslagen energie kan vervolgens doorgegeven worden aan andere apparaten. Heb je bijvoorbeeld een powerbank met een capaciteit van 5.000 mAh, dan kan je hiermee twee keer een smartphone opladen waarbij de accu een capaciteit heeft van 2.500 mAh.
Hoeveel capaciteit jij nodig hebt is afhankelijk van wat je met de powerbank wil doen. Wil je vooral een powerbank om je telefoon gedurende de dag nog even een boost te geven zodat je er zeker van bent dat je de hele dag door kan, dan is een powerbank met een capaciteit van 5.000 mAh meestal wel genoeg. Ga je naar een driedaags muziekfestival of ga je een week kamperen in the middle of nowhere, dan past een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh waarschijnlijk beter. Het grote voordeel van powerbanks met een kleinere capaciteit is deze vaak een stuk compacter zijn. Daardoor neem je ze makkelijker mee en heb je sneller een extra powerboost bij je.
Maar niet alleen als je wat langer op pad gaat is een powerbank met een hogere capaciteit beter, ook als je niet alleen je smartphone, maar ook je tablet of zelfs laptop van stroom wil voorzien is een krachtigere powerbank een betere keuze. Tablets en laptops vragen namelijk meer energie en hebben daarom een grotere accu nodig.
Output - Hoe snel laad jij op?
-Maar, de capaciteit is niet de enige technische term die je in achting moet nemen als je een powerbank zoekt, ook de output die de powerbank levert heeft invloed op de prestaties. De output wordt vermeld in Ampère (A) en geeft een indicatie over hoe snel het apparaat wordt opgeladen. Meestal bevindt de output zich tussen de 1 en 3,5 A en hoe hoger dit getal, hoe sneller jouw device oplaadt.
Let overigens niet alleen op de Ampère als je een powerbank wil kopen, maar kijk ook naar het voltage. Het voltage ligt meestal tussen de 5 en 19 Volt. Over het algemeen is 5 Volt genoeg om smartphones en tablets op te laden en meestal heb je 19 Volt nodig om je laptop op te laden. Er zijn overigens ook powerbanks op de markt waarbij je het voltage kan aanpassen, zodat je altijd het apparaat kan opladen dat stroom nodig heeft.
Powerbank voor laptop
-Wil je altijd en overal door kunnen werken, maar houdt je laptop je soms tegen? Of wil je tijdens een lange treinreis die tv-serie afkijken, maar zorgt de beperkte accu steeds voor onbedoelde cliffhangers, dan kan je een powerbank kopen waarmee je je laptop kan opladen. Het opladen van je laptop vraagt echter wel wat meer van een powerbank dan het opladen van een smartphone, dus let goed op dat je de juiste koopt. Wil je je laptop opladen, dan heb je minstens een powerbank nodig met een capaciteit van 12.500 mAh. Ook moet de powerbank een hoger voltage hebben dan een ‘gewone’ powerbank. Waar smartphones en tablets genoeg hebben aan 5 Volt, hebben laptops al snel 19 Volt nodig. Wil je precies weten hoeveel Volt jouw laptop nodig heeft, check dit dan op de oplader van je laptop.
Welke powerbank past bij jou
-Waar wil je de powerbank voor gebruiken? | Hoeveel mAh heb je nodig | Hoeveel Volt heb je nodig |
Af en toe een boost voor je smartphone |
Tot 5.000 mAh | 5 Volt |
Een extra dag smartphonegebruik |
5.000 - 10.000 mAh | 5 Volt |
Opladen tablet |
7.000 - 12.000 mAh | 5 Volt |
Meerdere dagen intensief smartphonegebruik |
7.000 - 12.000 mAh | 5 Volt |
Opladen laptop |
Vanaf 12.500 mAh | 19 Volt |
Poorten en aansluitingen
-Op een powerbank vind je vrijwel altijd één of twee usb-a-poorten, de usb-poort waarmee we al jaren bekend zijn. Met een usb-a-poort kan iedereen namelijk uit de voeten ongeacht welke aansluiting het apparaat dat je wil opladen heeft. Je gebruikt voor usb-a vaak de laadkabel die je thuis al hebt liggen. Steeds vaker zie je ook een micro-usb- en een usb-c-aansluiting verschijnen in de nieuwste powerbanks. Deze laatstgenoemde aansluiting is vooral interessant omdat deze aansluiting de nieuwste technologieën en functies ondersteunt en op korte termijn voor iedereen gelijk gaat worden. Het grootste verschil dat een powerbank met usb-c maakt ten opzichte van een powerbank met andere aansluitingen is dat je met usb-c twee keer zo snel kunt opladen. Dit heb je te danken aan de nieuwste technologie genaamd Power Delivery (PD). Deze techniek maakt gebruik van een chip die herkent hij welk apparaat je wil opladen en dient automatisch de juiste hoeveelheid stroom toe. Ook kunnen de powerbanks met usb-c twee aangesloten toestellen omgekeerd gebruiken voor energie- of data-overdracht. Zo kun je bijvoorbeeld een smartphone of tablet gebruiken om een laptop op te laden. Klik hier voor meer informatie over usb-c.
Tegenwoordig verschijnen er ook steeds meer powerbanks waarmee je zonder kabels kan opladen. Deze draadloze powerbanks werken met inductietechnologie die Qi (uitgesproken als ‘Tsjie’) genoemd wordt en maken opladen nog eenvoudiger. Leg simpelweg je telefoon of smartwatch op de oplader en de accu wordt vanzelf voller. Kan je telefoon niet draadloos opladen? Geen probleem. Deze powerbanks kunnen altijd met een snoer stroom doorgeven.
Meerdere apparaten tegelijk
-Heb je meerdere telefoons, neem je je tablet mee op vakantie of wil je reisgenoot ook met de wereld verbonden blijven, dan kan je overwegen om een powerbank te kopen met meerdere usb-poorten. Bedenk overigens wel dat de ampère verdeeld wordt over de apparaten. Als je powerbank hebt met een output van 3 ampère en je hangt er 2 telefoons aan, dan krijgen ze allebei nog maar 1,5 ampère. Uiteraard wordt de capaciteit ook verdeeld over de twee telefoons.
Expert staat altijd voor je klaar
Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!