Navigatie

Overstappen op inductie kookplaat

 1-fase inbouw inductiekookplaten  2-fasen inbouw inductiekookplaten  3-fasen inbouw inductiekookplaten


Stap over van gas naar inductie

Bij nieuwbouwwoningen is een gasaansluiting al niet meer verplicht en de komende jaren worden steeds meer Nederlandse woningen gasvrij. Elektrisch koken op inductie is een efficiënt, veilig en gemakkelijk alternatief. Als je overstapt van gas naar inductie dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals het type stroomvoorziening in de keuken. Expert helpt je graag met overstappen op een inductiekookplaat.

Bekijk alle inductiekookplaten

Steeds meer huizen gaan van het gas af

Sinds 2018 is een gasaansluiting bij nieuwe woningen niet meer verplicht. Er is een ontwikkeling gaande waarbij steeds meer woningen van het gas af gaan. In 2050 is deze energie-transitie afgerond en kan in principe niemand in Nederland meer koken op gas. Dat Nederland geleidelijk aan van het gas afgaat is dus duidelijk. Maar wat kan jij doen als je over wil stappen van koken op gas, en wat is dan het beste alternatief? Hieronder vertellen we je meer over elektrisch koken met inductie.

Inductie is de efficiëntste manier van elektrisch koken

Er zijn drie verschillende manieren van elektrisch koken: traditioneel elektrisch, keramisch en inductie. Van deze drie opties is een inductie kookplaat veruit het meest efficiënt. Bij koken op inductie gaat er maar weinig energie verloren. Dit komt doordat de pan direct op de kookplaat staat zodat er geen warmte langs de zijkant van de pan verloren gaat en doordat niet de kookplaat maar de pan zelf direct wordt verwarmd. Inductie werkt met een elektrische spoel die een magnetisch veld opwekt. Door de wrijving van het magneetveld met het metaal van de pan ontstaat er warmte.

Met een inductiekookplaat warmt de pan snel op

Bij een inductiekookplaat wordt de pan op een heel directe manier verwarmd. Bij inductie wordt namelijk alleen de pan verwarmd en de kookplaat zelf blijft in principe koel. De kookplaat wordt alleen warm door de warmte die wordt afgegeven door de pannen die erop staan. Door deze efficiënte manier van verwarmen, warmt de pan snel op en kun je bijna meteen beginnen met koken. Je hoeft dus nauwelijks te wachten totdat de pan warm is. Daarnaast hebben krachtigere inductiekookplaten een boost-functie waarmee je nóg sneller kunt koken. Met de boost-functie geef je een kookzone tijdelijk meer vermogen. Dit is handig als je bijvoorbeeld snel water wil koken.

Inductie is een veilige manier van koken

Inductie is een heel veilige manier van koken. Er is geen open vuur en geen risico op lekkend gas. Verder blijft de kookplaat zelf in principe koel; alleen direct onder de pannen wordt de kookplaat warm.

Een inductiekookplaat is makkelijk schoon te maken

Het kookoppervlak van een inductiekookplaat is een platte glazen plaat, dus je hebt bij het schoonmaken geen gedoe met gaspitten of pannendragers. Na gebruik veeg je een inductiekookplaat heel makkelijk en snel schoon met een lichtvochtige doek.

Wat zijn geschikte pannen voor inductie?

Bij inductie wordt de pan verwarmd door een magnetisch veld. Daarom moet een pan genoeg magnetiseerbaar materiaal bevatten. Je kunt dit eenvoudig testen door een magneetje bij de bodem van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken dan is de pan in principe geschikt.

Verder werkt een pan met een platte bodem het best, omdat dan het oppervlak waarmee de pan contact met de kookplaat maakt zo groot mogelijk is. Bij pannen waarmee je eerder op gas hebt gekookt, is de bodem vaak een beetje kromgetrokken. Vaak werken deze pannen nog wel, maar een nieuwe pan die speciaal voor inductie is gemaakt, is efficiënter.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie

Stroomvoorziening voor inductie- en keramische kookplaten

Een inductie- of keramische kookplaat vraagt een hoog vermogen. Je moet daarom rekening houden met de stroomvoorziening. Voor koken met inductie heb je meestal een 5-polig stopcontact (met 5 gaten) nodig, en voor keramisch koken bijna altijd. Dit noemen we een Perilex aansluiting. Hiermee wordt je kookplaat verdeeld over meerdere stroomgroepen en kun je koken op 2- of 3-fasen, afhankelijk van de meterkast in je woning.

1-fasekookplaat: voor een standaard stopcontact

 1-fase kookplaten

Ben je van plan over te stappen van gas naar inductie, maar wil je geen aanpassing doen in je meterkast? Dan is een 1-fasekookplaat voor jou de ideale oplossing. Een 1-fasekookplaat heeft een normale stekker waardoor je hem gewoon op een standaard stopcontact aan kunt sluiten.

2-fasenkookplaat: voor elke Perilex-aansluiting

 2-fasen kookplaten

Een 2-fasenkookplaat kun je op elke 16 A Perilex-aansluiting aansluiten. Naast een Perilex-aansluiting, heb je dan in je meterkast een gekoppelde stroomgroep. Deze herken je aan twee blokjes met één gedeelde hendel. Een gekoppelde groep is alleen geschikt voor een 2-fasenkookplaat. Voor een 3-fasenkookplaat heb je krachtstroom nodig.

3-fasen kookplaat: Perilex met krachtstroom

 3-fasen kookplaten

Voor een 3-fasenkookplaat moet je eerst in je meterkast kijken of je krachtstroom hebt. Krachtstroom herken je aan vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel om de groepen mee aan of uit te zetten. Heb je krachtstroom in je meterkast? Dan kun je zowel een 2-fasen- als een 3-fasenkookplaat gebruiken.

Installatie vanaf €89,95

Koop je bij Expert een nieuwe inductiekookplaat, dan bezorgen wij gratis. Wil je dat wij jouw nieuwe aanwinst mooi inbouwen in jouw keuken en helemaal gebruiksklaar maken en nog veel meer? Neem dan ook een installatiedienst bij ons af. Mocht je specifieke eisen, wensen of benodigdheden hebben, dan bieden wij daar ook specifieke diensten voor aan. Hiervoor kun je contact opnemen met jouw Expertwinkel in de buurt!

Wat is het verschil met koken op gas?

In onze blog lees je hier meer over!