Koelkast indelen
Hoe deel je een koelkast het beste in?
Als je een koelkast zonder luchtcirculatie hebt dan is het bovenin de koelkast warmer onderin de koelkast koeler. Verder is de deur het minst koel en ook de groentelade is een minder koele plek. Deze verschillende temperatuurzones binnenin je koelkast kun je optimaal benutten door bijvoorbeeld vlees en vis onderin te leggen en salades bovenin. We vertellen je precies hoe je een koelkast zo in kunt delen dat producten langer vers blijven.
Bewaar groente en fruit in de groentelade
Groente en fruit die in de koelkast mogen kun je het beste in de groentelade bewaren. De groentelade is wat minder koud en zorgt ervoor dat groenten minder snel uitdrogen. Hierdoor blijven ze in de groentelade langer vers.
Sommige groenten en fruit, zoals tropische vruchten en tomaten, kun je beter buiten de koelkast bewaren.
Bewaar zuivel, medicijnen en medicatie in de koelkastdeur
Pakken en flessen zuivel zoals melk of yoghurt kun je het beste onderin de koelkastdeur bewaren. Halverwege de koelkastdeur bewaar je dressing en mayonaise, maar sauzen met veel (natuurlijk) conserveringsmiddel zoals ketchup, sojasaus of sambal hoeven niet in de koelkast. De vakjes bovenin de koelkastdeur zijn voor het bewaren van boter en medicatie. Vaak zie je hier ook eiervakjes, maar de beste plek voor eieren is middenin de koelkast. De koelkastdeur is de minst koele plek van de koelkast.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo’n 4 graden Celsius.
Bewaar kaas, sauzen, eieren en restjes in het midden van de koelkast
De beste plek voor eieren, kaas, zelfgemaakte of geopende sauzen en restjes eten is middenin de koelkast. Middenin de koelkast is het tussen de 4 en 6 graden Celsius.
Bewaar salades, geopende potten, frisdrank en bier bovenin de koelkast
Bovenin de koelkast is het ongeveer 6 graden Celsius. Deze temperatuur is ideaal voor het bewaren van geopende potten, broodsalades, frisdrank en bier.
Wat is de beste koelkasttemperatuur?
De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius. Stel je de temperatuur warmer in, dan kun je producten minder lang bewaren. En bij een te lage temperatuur verbruik je onnodig veel energie. Daarnaast kunnen sommige producten die je in de koelkast bewaart niet tegen vorst.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!