Navigatie

Waarom maakt mijn koelkast geluid?


Wat doe je als je koelkast bromt?

Koelkasten maken allerlei geluiden. Ze kunnen brommen, zoemen, blazen, borrelen, klotsen, kraken, tikken, trillen en ratelen. Het hoort er allemaal bij, dus zeker bij een nieuwe koelkast hoef je je geen zorgen te maken. En de meeste moderne koelkasten zijn gelukkig relatief stil. Maar als je goed luistert, maakt praktisch elke koelkast wel wat geluid. Wil je weten wat deze geluiden zijn, of vraag je je af of er misschien toch wat met jouw koelkast aan de hand is? Lees dan verder.

Maak je koelkast zo stil mogelijk

Zet de koelkast goed recht
Als je wil dat jouw koelkast zo min mogelijk geluid maakt, zorg er dan voor dat de koelkast geheel waterpas staat. De meeste koelkasten kun je verstellen met de stelpootjes onder het apparaat. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat de koelkast niet wiebelt. Ook dit los je op met de stelpootjes.

Voldoende ruimte tussen de achterkant van de koelkast en de muur
Zorg ervoor dat de koelkast aan de achterkant minstens 5 cm ruimte heeft. Dit is waar de koelkast zijn warmte afvoert dus het apparaat moet voldoende kunnen ventileren. Als het apparaat helemaal tegen de muur aanstaat, kan de warmte minder goed weg en moet de koelkastmotor harder werken. Ook heb je daardoor meer last van geluiden.

Geen trillende glazen
Veel mensen gebruiken de bovenkant van hun koelkast om spullen op te zetten en zeker bij een tafelmodel koelkast is dat ook niet zo gek. Maar koelkasten hebben nog wel eens de neiging om een beetje te trillen. Dus als je de bovenkant van je koelkast vol met glazen hebt staan, creëer je hiermee een waar concert, je moet er maar van houden. Een tip is om de glazen net iets verder uit elkaar te zetten, dan hoor je er helemaal niks meer van.

Kijk bij een nieuwe koelkast naar het aantal dB Oude koelkasten kunnen soms veel lawaai maken. Dus als je wil dat je volgende koelkast stiller is, kijk bij de aanschaf dan naar het geluidsniveau. De meeste moderne koelkasten zijn al relatief stil, maar hoe lager dit getal in dB, hoe stiller de koelkast. Met dB is het zo dat drie decibel meer al twee keer zo hard is! Een paar decibel meer of minder, maakt dus een enorm verschil. Een bijkomend voordeel van een nieuwe koelkast is dat deze veel energiezuiniger is. Wil je een koelkast die vrijwel geen geluid maakt? Bekijk dan onze stille koelkasten.

Koelkast bromt | Expert

Welke geluiden maakt een koelkast?

Zoemen of brommen
De motor van een koelkast maakt een zoemend of brommend geluid. Deze motor noemen we een compressor. Bij oudere koelkasten kon de compressor alleen aan of uit waardoor je de koelkast af en toe aan hoorde slaan. Moderne koelkasten hebben vaak een lineaire compressor met meerdere standen. Hierdoor kan de compressor dus ook harder of zachter koelen. Bij een moderne koelkast staat de motor daardoor vaker aan, maar hij is ook stiller, en veel energiezuiniger.

Blazen
Koelkasten met no frost en low frost-koelkasten hebben een ventilator die zorgt voor een goede luchtcirculatie in de vriezer. Dat is superhandig want daardoor ontstaat er veel minder ijsvorming en hoef je de vriezer bijna nooit te ontdooien. Bij een no frost koelkast hoeft ontdooien zelfs helemaal niet meer. Maar, deze ventilator maakt natuurlijk wel een beetje geluid. Dit hoor je als zoemen of blazen.

Borrelen of klotsen
Deze geluiden zijn van het koelmiddel. Een koelkast heeft aan de achterkant een heleboel dunne leidingen waardoor het koelmiddel circuleert. Op deze manier wordt de warmte uit de koelkast afgegeven en kan de koelkast koelen. Dit geluid hoort er dus gewoon bij.

Kraken of tikken
Metaal zet uit wanneer het warmer wordt en krimpt bij kou. Met het blote oog kun je dit niet zien, maar je hoort het als het kraken of tikken van het koelsysteem. Dit geluid is normaal.

Trillen of ratelen
Ook deze geluiden ontstaan in de leidingen van het koelsysteem. Je hoeft je geen zorgen te maken want dit geluid betekent dat je koelkast goed koelt. Als de koelkast heel hard trilt, kijk dan of hij wel goed stabiel en waterpas staat. Je kunt dit verstellen met de stelvoetjes onderaan het apparaat.

Koelkast bromt

Afwijkende geluiden bij oude koelkasten

Als je je koelkast al een tijdje hebt dan weet je waarschijnlijk wel welke geluiden hij maakt. Waarschijnlijk ben je er ondertussen zo aan gewend dat je het geluid niet eens meer hoort. Maar als je koelkast na jarenlang gebruik opeens andere, of hardere geluiden begint te maken, kan er iets aan de hand zijn. Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt. Dat kan geen kwaad, maar de compressor loopt dan vaak wel tegen zijn eind.

Bij twijfel ben je altijd welkom bij de lokale Expertwinkel, voor een goed en eerlijk advies. Samen kunnen we een goede inschatting maken van wat er met jouw koelkast aan de hand is en of je oude koelkast nog gerepareerd kan worden of dat hij aan vervanging toe is.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt