Energielabel tv's uitgelegd
Wat staat er eigenlijk? Het energielabel voor tv’s uitgelegd
Televisies verbruiken energie. Koop je een tv, dan kan je de hoeveelheid energie die een tv verbruikt in overweging nemen. Omdat het lastig kan zijn om het verbruik van televisies via de technische specificaties met elkaar te vergelijken hebben tv’s een energielabel. Maar wat staat daar eigenlijk op? Wij leggen het voor je uit.
In 2009 introduceerde de Europese Unie energielabels voor tv’s. Hiermee heb je in één ogenblik een idee hoeveel energie een tv verbruikt, zeker in vergelijking met anderen. In 2021 is het energielabel geüpdatet. Op dit nieuwe energielabel is meer informatie te vinden, bijvoorbeeld over verschillende modi. Ook zijn de normen aangepast. Tv’s waren in de afgelopen jaren al zo zuinig geworden dat vrijwel elke televisie energieklasse A kreeg. Met de nieuwe normering staan de meeste tv’s op klasse G. Dit betekent overigens niet dat de tv’s minder zuinig zijn geworden, alleen dat de eisen strenger zijn geworden.
QR-code
Bovenaan het energielabel staat een QR-code. Als je deze scant met je smartphone, dan kom je op een webpagina van het European Product Registry for Energy Labelling. Hier vind je uitgebreidere technische details zoals het verbruik in de stand-by-modus zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken.
De energieklasse
Het meest in het oog springende deel van het energielabel is de energieklasse. Dit zijn de gekleurde balken met de letters A tot en met G erachter. Hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, hoe groener de balk en hoe zuiniger de tv. Twijfel je tussen een aantal modellen, dan kan je hiermee snel zien welke tv de energiezuinigste keuze is.
Het is wel belangrijk om te beseffen dat de energieklasse per beeldformaat wordt bepaald. Dit houdt in dat je hierdoor wel makkelijk twee 65 inch-tv’s van verschillende merken met elkaar vergelijken, maar niet een 55 inch en 65 inch model van dezelfde serie.
Het verbruik
Onder de energieklasse staat het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur per 1.000 kijkuren. Hiermee kan je ook makkelijk tv’s van verschillende formaten vergelijken. Op het oude energielabel stond het verbruik per jaar aangegeven, maar omdat niet iedereen evenveel tv-kijkt is er bij het nieuwe label voor gekozen om het verbruik per 1.000 kijkuren te vermelden.
Meer weten? Bekijk ook onze pagina waar we het verbruik van LED-tv's, OLED-tv's en QLED-tv's met elkaar vergelijken om te kijken welk type tv het meest zuinig is.
High Dynamic Range
De meeste televisies hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om HDR-beelden te tonen. Hiermee kijk je met meer helderheid en zie je meer kleuren en meer details. Het tonen van HDR-beelden zorgt voor een ander energieverbruik dan ‘gewone’ beelden. Daarom toont het energielabel ook wat het verbruik en de energieklasse is bij HDR-beelden.
Wil je meer weten over HDR, lees dan onze adviespagina ‘Wat is HDR-tv’.
Formaat
Ten slotte vind je onderaan het label het precieze formaat van het beeldscherm. De diagonaal wordt gegeven in zowel inches als centimeters en de breedte en hoogte worden weergegeven in het aantal pixels.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!