Bespaar energie met deze tips
10 tips om energie te besparen in huis
Energie wordt steeds duurder en dat merk je bij het betalen van de energierekening. Daarom hebben we 10 tips voor in en om het huis die je helpen om energie te besparen. Zo draag je niet alleen een steentje bij aan een beter milieu maar spaar je ook je portemonnee. Wil ja na het lezen van de tips nog meer besparen? Lees dan ook onze tips over zuinig wassen, zuinig koelen, besparen in de keuken en energie besparen bij media & entertainment.
1. Kies voor energiezuinige apparaten
Kijk als je een nieuw apparaat gaat kopen altijd eerst naar de energielabel en het energieverbruik van het apparaat. Veel apparaten, zoals wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers, hebben een energieklasse die wordt aangeduid met een letter. Hierbij is klasse A meestal het meest energiezuinig en klasse F het minst.
Op het energielabel vind je ook het energieverbruik in kWh. Hiermee kun je het energieverbruik van verschillende apparaten goed met elkaar vergelijken. En bij apparaten die water gebruiken, zoals een wasmachine of vaatwasser, vind je ook het waterverbruik terug op het energielabel.
Kies voor een apparaat met een goede energieklasse. Vergeleken met een minder energiezuinig apparaat bespaar je hiermee veel energie. Hoeveel precies verschilt per soort apparaat. Met een energiezuinige warmtepompdroger kun je bijvoorbeeld elk jaar zo’n €50,- euro aan energiekosten besparen vergeleken met een minder zuinige condensdroger.
Nieuw energielabel bij wasmachines, koelkasten, vaatwassers en tv’s
2. Voorkom sluipgebruik
Wist je dat een apparaat dat stand-by staat nog steeds energie verbruikt? Volgens een studie uit Amerika, gaat er op deze manier bij een apparaat tot wel 75% energie verloren.
Schakel apparaten daarom zoveel mogelijk uit wanneer je ze niet gebruikt. De makkelijkste manier om dit te doen is met een stekkerblok met ingebouwde schakelaar. Je hoeft dan alleen nog maar de schakelaar uit te zetten om alle ingeplugde apparaten uit te schakelen. Sluit computerapparatuur altijd wel eerst af voordat je de stroom uitschakelt.
Ook opladers verbruiken vaak nog een beetje energie als je ze na gebruik in het stopcontact laat zitten. Ze voelen dan vaak nog een beetje warm aan. Haal opladers daarom na gebruik altijd uit het stopcontact.
3. Bespaar op water
Als je minder water verbruikt, verlaag je niet alleen de waterrekening maar bespaar je ook op energie. Wanneer je gaat douchen, hoeft er dan bijvoorbeeld minder water te worden opgewarmd. Kies voor een waterbesparende douchekop en douche eens wat korter, of minder vaak.
Ook bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine of vaatwasser kun je letten op het waterverbruik. Je vind het waterverbruik op het energielabel van het apparaat. Op deze manier kun je het verbruik van verschillende apparaten makkelijk met elkaar vergelijken.
Verder kun je energie besparen door het water minder warm op te warmen. Dit doe je door onder andere de thermostaat een graadje lager te zetten, kouder te douchen of de wasmachine minder warm te laten wassen. Het meeste wasgoed hoeft niet op 40 graden te worden gewassen; het wordt net zo goed schoon op 30 graden. Op deze manieren bespaar je veel energie.
4. Vervang oude lampen met energiezuinige LED-lampen
Als je nog oude gloeilampen of halogeenlampen in huis hebt, kun je veel energie besparen. LED verlichting is namelijk tot wel 85% energiezuiniger! Een LED-lamp is wat duurder in de aanschaf, maar is ook heel duurzaam en gaat veel langer mee. Op de langere termijn bespaar je hiermee niet alleen energie maar ook geld.
5. Isoleer spleten en kieren
Het aanpakken van kieren is een van de makkelijkste manieren van isoleren. Als het tocht bij deuren en kozijnen dan helpt het om deze te isoleren met tochtstrips, of waar dat mogelijk is om kieren dicht te kitten. Op deze manier tocht er ’s winters geen koude lucht meer naar binnen en gaat er minder warmte en energie verloren.
Voor deuren zijn er ook tochtrollen of tochtstoppers verkrijgbaar. Dit is een langwerpig rond kussen dat je tegen de deur kunt leggen om te voorkomen dat er bij de kier onderaan de deur koude lucht naar binnen komt.
6. Isoleer je woning
Als je het grondig aan wil pakken, dan valt er vaak veel winst te behalen door je woning beter te isoleren. Dit geldt vooral voor woningen die nu nog niet goed geïsoleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan dak- of vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dubbel of driedubbel glas. Mogelijk kun je als je op deze manier isoleert een subsidie aanvragen, waardoor beter isoleren een voordelige oplossing kan zijn. Zeker als je er ook energie mee bespaart; omdat het verwarmen van je huis een groot deel inneemt van de energierekening, valt er door middel van goede isolatie veel te besparen.
7. Kies voor een programmeerbare thermostaat
De energierekening bestaat meestal voor het grootste deel uit verwarmingskosten. Daardoor kun je veel energie besparen in huis door de thermostaat wat lager te zetten. De beste manier om dit consequent te doen is met een programmeerbare thermostaat. Hiermee kun je een weekprogramma maken waarmee je van uur tot uur precies bepaalt hoe warm het in huis moet zijn. Op deze manier stel je de temperatuur ’s nachts wat lager in, en ook als je overdag op je werk zit of als je een weekje met vakantie bent, hoeft het huis minder te worden verwarmd. Met een programmeerbare thermostaat stel je dit eenvoudig in.
Sommige thermostaten zijn daarnaast ook op afstand bedienbaar, via een app op je smartphone. Kom je een uurtje eerder thuis? Dan kan je van tevoren alvast de kachel wat hoger zetten.
8. Kies voor een warmtepomp
Met een warmtepomp kun je veel energie besparen bij het verwarmen van je huis. Aanwezige warmte wordt steeds opnieuw gebruikt waardoor een warmtepomp heel efficiënt kan verwarmen en minder energie verbruikt. Met een warmtepomp kun je tot wel €600,- per jaar besparen op energiekosten en daarnaast is een warmtepomp minder belastend voor het milieu. Ook stijgt het energielabel van de woning met 1 of 2 klassen waardoor de woning meer waard wordt. Voor een warmtepomp kun je een subsidie aanvragen.
9. Let op de tarieven van de energieleverancier
Als je minder voor energie wil betalen, vergelijk dan de verschillende energieleveranciers met elkaar en kies voor de beste aanbieding. Via het internet vind je handige vergelijkingssites waarmee je energietarieven met elkaar kunt vergelijken.
Bedenk hierbij ook hoeveel belang je hecht aan groene stroom. Je betaalt hiervoor soms wat meer, maar je kiest dan voor energie uit duurzame bronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Op deze manier breng je jouw stem uit voor groene stroom en zorg je ervoor dat energieleveranciers minder inzetten op kernenergie of fossiele brandstoffen zoals gas of kolen.
10. Maak gebruik van zonne-energie
Een goede manier om energie te besparen is door zelf energie op te wekken met zonnepanelen of een windmolen of om water op te warmen met een zonneboiler. Als je op zonnige dagen met een zonnepaneel meer energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je de energie ook terug leveren aan het elektriciteitsnet. Als je de zonnepanelen aanmeldt bij je leverancier dan kun je een vergoeding krijgen wanneer je energie terug levert. Ook kun je ervoor kiezen om overtollige energie op te slaan in een thuisaccu zodat je de energie later zelf weer kunt gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer het minder zonnig is.
Tips om energie te besparen met wassen en drogen
Wasmachines worden steeds zuiniger dankzij nieuwe technieken zoals het eco-programma. Drogers gebruiken in verhouding wat meer energie maar als je kiest voor een warmtepompdroger dan kun je veel besparen.
Energie besparen bij wassen en drogen
Tips om energie te besparen met koelen en vriezen
Koelkasten staan altijd aan en daarom is een energiezuinig apparaat echt de moeite waard. Kies voor een koelkast met goede isolatie en een zuinig energielabel. Zeker als je vorige koelkast al wat ouder was, bespaar je veel met een moderne, zuinige koelkast.
Tips om energie te besparen bij keukenapparatuur
In de keuken kun je besparen op energie door over te stappen van gas naar inductie en te kiezen voor een efficiënte inductiekookplaat. Doe verder de vaat met het energiezuinige eco-programma en let bij een nieuw apparaat op de energieklasse.
Tips om energie te met media & entertainment apparaten
Bij een televisie denk je in eerste instantie aan de kwaliteit en het formaat. Toch valt ook hier te besparen. Zet de tv bijvoorbeeld wat minder fel of stel een kortere standby-tijd in zodat het apparaat zich eerder uitschakelt wanneer je niet meer kijkt.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!