Navigatie

Zo beveiligt een Chromebook jouw gegevens

Hoe gaat Google met jouw gegevens om?

Overweeg je een Chromebook te kopen, dan heb je vast gelezen dat Chromebooks erg veilig zijn. Google vindt het namelijk er belangrijk dat jouw data alleen voor jou beschikbaar zijn. Maar hoe zorgt Google er voor dat er niks met jouw gegevens gebeurt of dat jouw Chromebook niet besmet raakt met kwaadaardige software? Wij leggen het voor je uit.

We staan er liever niet bij stil, maar het internet zit vol ongure types. In het nieuws zie je om de haverklap berichten van bedrijven die zijn geraakt door ransomware, zijn gehackt of die op een andere manier het slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Google vindt het erg belangrijk dat iedereen zonder zorgen kan internetten en heeft daarom specifieke maatregelen getroffen om Chromebook-gebruikers te beschermen.

Chromebook offline
Chromebook offline

Altijd up-to-date

Misschien wel de meest belangrijke beveiligingsmaatregel is dat Chromebooks altijd automatisch updaten. Google werkt hard om elk potentiële beveiligingslek op te sporen en te dichten, en andere manieren te ontwikkelen die indringers buitenhouden. Is een update klaar, dan wordt deze automatisch naar je Chromebook gestuurd en direct geïnstalleerd. Zo hoef jij er zelf niet aan te denken en heb je altijd de nieuwste beveiliging tot je beschikking.

In de zandbak

Elke internetpagina en elke app die je op een Chromebook opent draait in een eigen virtuele omgeving die Google de Sandbox noemt. Dit klinkt wat abstract, maar het komt erop neer dat alles wat in een internetpagina of app gebeurt geïsoleerd is van de rest van de Chromebook. Open je per ongeluk een pagina die malware wil installeren, dan blijft dit beperkt tot die pagina of app en heeft de kwaadaardige software geen toegang tot andere apps en de rest van de computer. Sluit je het programma of de pagina af, dan verwijder je daarmee ook de malware.

Veilig opstarten

Mocht een malwareprogramma op een of andere manier alsnog buiten de Sandbox raken, dan is er nog steeds geen nood aan de man. Elke keer als je je Chromebook opstart voert de laptop namelijk een controle uit. Tijdens deze controle, ook wel de Verified Boot genaamd, checkt de Chromebook of er problemen, beschadigingen of andere opvallende zaken zijn aan het systeem. Vindt de Chromebook iets afwijkends, dan repareert het systeem zichzelf automatisch waarna de Chromebook weer soepel opstart.

Alles versleuteld

Een belangrijk punt van Chromebooks is dat jouw data voor een groot deel op de cloud worden opgeslagen. Dat scheelt namelijk opslagruimte op jouw computer en zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot niet nieuwste versies van jouw documenten. Sommige bestanden, zoals cookies en cache-bestanden, staan echter wel op de Chromebook zelf. Om ervoor te zorgen dat deze bestanden ook beschermd zijn tegen eventuele indringers worden deze versleuteld met speciaal beveiligde hardware. Hierdoor kan alleen jij de bestanden inzien en gebruiken.

Een stapje terug met de Herstelmodus

Mocht er echt iets mis zijn gegaan, dan kan je altijd via de Herstelmodus je Chromebook terugzetten naar een back-up van een eerder moment. De herstelmodus activeer je door de ESC- en Vernieuwen-knop ingedrukt te houden en de aan/uit-knop in te drukken. Werkt dit niet dan moet je op jouw model misschien door de ESC- en Maximaliseren-knop ingedrukt houden en de aan/uit-knop indrukken. Volg nu de stappen op het scherm en je binnen de kortste keren kan jij weer veilig en zonder zorgen aan de slag.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt