Betalen met je telefoon, zo werkt het
Pinnen met je smartphone
Zonder je portemonnee op pad en toch een drankje kunnen drinken op het terras, een ijsje eten of zelfs de weekboodschappen doen. Tegenwoordig kan het heel makkelijk door te betalen met je telefoon, gewoon door je telefoon bij het pinautomaat te houden. Hoe je dit kan instellen? Dat leggen we voor je uit op deze pagina.
Er kan tegenwoordig steeds meer via je telefoon. Zo ook betalen. Heb je een smartphone met NFC-chip, dan is de kans groot dat je met je telefoon kan pinnen. Handig, want dan hoef je niet altijd je portemonnee mee te nemen. Hoe het precies werkt is afhankelijk van je smartphone en van je bank. Van de meest voorkomende banken en telefoons leggen we uit hoe je dit doet.
Hoe werkt betalen met je telefoon?
Betalen met je telefoon werkt met de NFC-chip in je smartphone. NFC staat voor Near Field Communication, wat inhoudt dat de telefoon gegevens kan wisselen met een ander apparaat door ze dicht bij elkaar te houden. De NCF-chip herkent het pinautomaat en communiceert met de app waarmee je contactloze betalingen doet. Dit kan de app van je bank zijn, of een derde app, bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay. Vervolgens wordt de betaling verricht zoals je gewend bent van contactloos betalen met je pinpas.
Betalen met een Android-telefoon
Heb je een Android-telefoon, dan zijn er twee mogelijkheden om draadloos te betalen met je smartphone: via de app van je bank of via Google Pay. Google Pay werkt echter alleen met de ABN AMRO, Bunq, en een aantal kleinere betaaldiensten. De meeste mensen zullen dus gebruikmaken van de eigen bank-app.
Bij sommige banken zoals de ING zit contactloos betalen via je telefoon al in de app, maar bij anderen moet je hiervoor een aparte app downloaden
Betalen met een iPhone
Heb je een iPhone met Face ID of Touch ID (uitgezonderd van de iPhone 5s), dan kan je naast de bank-apps ook gebruikmaken van Apple Pay. Dit is vergelijkbaar met Google Pay, alleen zijn hier meer banken bij aangesloten. Apple Pay kan je ook gebruiken als je bankiert bij bijvoorbeeld ING, Knab of de Rabobank.
Veilig betalen met je telefoon
In principe is betalen via je smartphone net zo veilig als betalen met je bankpas. Er zijn ingebouwde beveiligingssystemen om te voorkomen dat er onbedoeld teveel geld van je bankrekening wordt afgeschreven. Zo moet je onder andere bij bedragen boven de €50,- je pincode geven voor de betaling wordt afgerond.
Hiermee loop je echter nog wel een klein risico. Criminelen met een draadloos betaalapparaat kunnen op straat langs je lopen, het apparaat bij je telefoon (of bankpas) houden en zo ongemerkt geld van je aftroggelen.
Bij bankpassen kan je dit voorkomen door je pinpas in een portemonnee te bewaren die de pas afschermt van de stralen die contactloos betalen mogelijk maken, maar bij telefoons is dat minder praktisch. Daarom kan je in de betreffende app instellen dat bij elke betaling een pincode moet gebruiken. Betalen gaat hiermee iets minder snel, maar je bent wel zeker dat je geld veilig is.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!