Een back-up maken in 5 stappen
Zo maak je een back-up met Windows
Het is misschien wel een van de meest genegeerde adviezen op het gebied van technologie. Maak regelmatig een back-up. Is je computer vergrendeld door ransomware, is je laptop gestolen in het openbaar vervoer of raakt je computer onherstelbaar beschadigd, dan ben je er met een back-up zeker van dat je belangrijke en dierbare bestanden en documenten niet verloren zijn. Maar hoe maak je een back-up? Dat leggen we op deze pagina voor je uit.
Iedereen hoopt dat het nooit nodig is, maar te veel mensen zien het belang ervan pas in als het te laat is: back-ups. Een digitaal archief met al jouw belangrijke documenten en bestanden. Van verzekerings- en bankpapieren tot foto’s van vrienden en familie, sommige bestanden wil je gewoon niet kwijtraken. Een back-up is daarvoor essentieel.
Een back-up maken in 5 stappen
Het maken van een back-up is in een paar stappen gepiept en het grootste deel van de tijd werkt het proces op de achtergrond, zodat je gewoon andere dingen kan doen. Het is aan te raden om regelmatig een nieuwe back-up te maken, zodat je zeker bent dat je zo min mogelijk kwijtraakt in het geval van nood.
- Neem een externe harde schijf, idealiter een die je alleen voor back-ups gebruikt, en sluit deze aan op je computer.
- Klik op het Windows-logo op je taakbalk op het menu te openen.
- Ga naar Instellingen voor back-ups door te zoeken bij de systeeminstellingen of door ‘back-ups’ te typen in de zoekbalk.
- Klik hier op Een station toevoegen en selecteer de harde schijf die je als backupstation wil gebruiken.
- Het schuifje Automatisch back-ups maken staat nu aan. Dit kun je uitzetten als je alleen op bepaalde momenten een back-up wil maken. Door op Meer opties te klikken kiezen van welke bestanden en mappen je een back-up wil maken en kan je direct een back-up maken.
Extra back-up-tips
Heb je je back-up op een externe harde schijf staan, koppel deze dan alleen aan je laptop als je hem daadwerkelijk gebruikt. Als je aangevallen wordt met hardnekkige gijzelsoftware kunnen namelijk ook alle gegevens en bestanden op de schijf worden geblokkeerd. In dat geval heb je wel een back-up, maar kan je er niet bij en heb je er niets aan.
Staan er echt belangrijke en dierbare bestanden op je computer of externe opslag, zoals trouwfoto’s en video’s van je kinderen en kleinkinderen, dan kan het de moeite waard zijn om een tweede back-up te maken en deze bij vrienden of familie te bewaren. Slaat het noodlot echt toe, door bijvoorbeeld brand of een overstroming, dan zijn deze bestanden in ieder geval veilig.
Wil je jezelf nog beter beveiligen tegen cybersecurityproblemen? Lees dan ook onze adviespagina’s over het instellen van Multifactorauthenticatie bij Google en Wat te doen bij een ransomware-aanval.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!