Navigatie

Apple Airpods 3 Review: verrassend goede kwaliteit

Apple Airpods 3 review | Expert

Wie kent ze niet? De bekende Apple Airpods. Je hoeft maar eventjes op een willekeurig station te staan en je ziet binnen no-time al 3, 4 mensen voorbij lopen met deze oordopjes. Ik heb de nieuwste generatie Airpods getest en in deze hands-on review lees je mijn eerlijke bevindingen!

Pluspunten Airpods 3
+ Mooi vernieuwd design ten opzichte van de Apple Airpods 2
+ Fijne pasvorm
+ Zeer goede geluidskwaliteit
+ Totale batterijduur van 30 uur
Minpunten Airpods 3
- Geen mogelijkheid om jezelf af te sluiten met noise-cancelling
- Oordopjes zijn niet volledig waterdicht, dus schoonmaken is lastig

Belangrijkste specificaties Apple Airpods 3

Type oordopjes
In-Ear
Noise-cancelling
Nee
Accuduur
6 + 24 uur
Wat zit er in de doos?
Apple Airpods met oplaadcase, oplaadkabel zonder adapter, instructieboekjes
Bijzondere kenmerken
Ondersteuning voor MagSafe, Spatial Audio

Over de Apple Airpods 3

Eind 2021 bracht Apple de Airpods 3 op de markt. Deze kregen de moeilijke taak om de schoenen van de zeer populaire Apple Airpods 2 te vullen. En daarnaast moest het ook nog eens opboksen tegen zijn net wat getalenteerdere broer, de Apple Airpods Pro.

Wat krijg je meegeleverd?

Oplaadcase met de Airpods 3
Oplaadkabel zonder oplaadblok
Instructieboekjes

Vernieuwd Airpods-design

De eerste Airpods die uitkwamen in 2016 en de Airpods 2 die drie jaar later volgde, hadden een kenmerkend design. De oordopjes met een lange steel werden door veel mensen al snel vergeleken met het opzetstuk van een elektrische tandenborstel.

Bij de Airpods 3 is het design aanzienlijk veranderd. Zo zijn de steeltjes een stuk korter geworden waardoor ze wat minder opvallen als je ze draagt. Qua design lijken de Airpods 3 exact op de Airpods Pro, alleen dan zonder de siliconen eartips.

En ook de oplaadcase van de Airpods 3 is er makkelijk uit te pikken. Ten opzichte van de Airpods 2 is hij een kwartslag gedraaid, wat hem dus net zo compact maakt. De case is een klein doosje en je neemt hem bijvoorbeeld makkelijk mee in je broekzak.

Hoe zitten de Airpods in je oor?

Als je van de Airpods 2 overstapt op de Airpods 3 is het even wennen dat de steeltjes een stukje korter zijn. Zo is het soms zoeken naar het steeltje om ze uit je oor te halen.

Wat opvalt aan de Airpods 3 is dat je ze heel makkelijk in je oren stopt. Ook al hebben ze geen eartips, de oordopjes blijven heel goed zitten. Na een paar minuten vergeet je bijna dat je de Airpods nog in je oren hebt zitten. Het voordeel van dat ze geen eartips hebben is dat je de oordopjes niet in je oren hoeft te drukken. En overigens voel je eartips altijd zitten, maar daar heb je bij Airpods 3 dus geen last van.

De enige kanttekening die ik heb bij het draagcomfort is dat je na een uurtje muziek luisteren het wel gaat voelen aan je oren. Dit komt voornamelijk door het iets grotere formaat dat ze hebben.

Veel omgevingsgeluid, maar is dat een nadeel?

Maar waar je natuurlijk heel benieuwd naar bent is, hoe klinken ze? Om te beginnen, de Airpods 3 hebben geen noise-cancelling. Nu is dat niet direct een strafpunt, want smaken verschillen natuurlijk. Zelf vind ik het wel lekker om noise-cancelling te hebben of om tenminste de keuze te hebben. Als je bijvoorbeeld in het vliegtuig zit of in een drukke trein is het wel lekker om je zelf af te kunnen sluiten. En daarnaast word je met noise-cancelling meer meegetrokken in de muziek.

De Airpods 3 laat veel geluid van buitenaf toe. Dat heeft zijn voor- en z’n nadelen, laten we beginnen met de nadelen. Je hoort veel omgevingsgeluid. Dit is fijn als je op een rustig kantoor werkt of met je fiets door het verkeer heen beweegt, maar het is minder fijn als je op een druk station staat of als je je echt even wilt focussen op je werk. Daarnaast lekt het ook geluid. Dus dat wilt zeggen dat andere mensen met jouw muziek kunnen meegenieten als je het net te hard hebt staan.

Maar er zitten ook mooie voordelen aan. Het geluid dat je hoort wordt nauwelijks vervormd, zoals dat wel bij noise-cancelling gebeurt. De geluidskwaliteit is daardoor wat hoger. Je geniet van een natuurlijk en ruimtelijk geluid en de bas voert niet de boventoon. En daarnaast blijf je je dus bewust van je omgeving, wat in veel gevallen super handig is.

Uitstekende geluidskwaliteit ondanks het gemis van noise-cancelling

Ondanks dat je meer van het omgevingsgeluid hoort, blijft de muziek wel gewoon goed verstaanbaar. Het is dus niet zo dat de muziek verdrinkt in het omgevingsgeluid dat binnenkomt. Dus het mooie is dat je gewoon lekker geniet van je muziek, maar zodra iemand tegen je praat, heb je dat ook snel genoeg in de gaten.

Verder zijn de middentonen goed aanwezig. Dus dat betekent dat de zang goed gescheiden wordt van de instrumenten. Je kunt dat vooral goed horen bij het nummer Helplessly Hoping van Crosby, Stills & Nash. Dit nummer heeft namelijk een prominente zanglijn.

Persoonlijk geef ik qua geluidsniveau wel mijn voorkeur aan de Airpods Pro, maar ik moet zeggen dat de Airpods 3 mij hier erg verrast hebben en lang niet zoveel onderdoen voor zijn grotere broer. Het is vooral dat je met de Airpods Pro je beter kunt afsluiten. De combinatie van eartips en noise-cancelling laten je helemaal meeslepen in de muziek. Als je vrede kunt hebben met het feit dat je jezelf niet kunt afsluiten van omgevingsgeluiden, dan zijn de Airpods 3 echt perfect. Want de muziek klinkt heel natuurlijk en ruimtelijk en ze beschikken over goede middentonen.

Ervaar 3D geluid met Spatial Audio

De Airpods 3 gaan op het gebied van geluid verder dan de Airpods 2. Zo hebben de oordopjes Spatial Audio, of ook wel 3D geluid. Het lijkt net alsof de muziek zich om je heen afspeelt. Als je je hoofd naar links beweegt, hoor je de muziek in je rechteroor en als je je hoofd de andere kant opdraait, dan merk je dat de muziek naar je andere oor toegaat. Het is een leuke gimmick, maar ik moet ook wel zeggen dat dit niet dé reden is om de Airpods 3 te kopen.

Je kunt deze functie overigens aan- en uitzetten in het Apple Control Center. Swipe van rechtsboven je telefoon naar beneden en houd de slider van de Airpods lang ingedrukt. Vervolgens kun je onderaan Spatial Audio aan- of uitzetten.

Hoe lang geniet je van muziek met de Airpods?

De oordopjes van Apple hebben een vrij lange batterijduur. In de Airpods zit 6 uur aan afspeeltijd en de case telt daar nog eens 24 uur bij op. Met een snelle rekensom kom je dus op een totale batterijduur van 30 uur. Als je ze regelmatig gebruikt, kom je hier makkelijk een weekje mee door voordat je de oplaadcase weer moet opladen. Overigens hebben ze hiermee een langere batterijduur dan de Airpods Pro die het met noise-cancelling iets minder lang volhouden. Puntje voor de Airpods 3 dus!

Het opladen van de case gaat met de meegeleverde oplaadkabel. Dit is dezelfde die je hebt voor je iPhone of iPad. Er wordt, in het kader van duurzaamheid, geen oplaadblokje meegeleverd. Maar je kunt dus ook gewoon het oplaadblok van je telefoon gebruiken. Verder is hij compatibel met MagSafe, wat dus betekent dat je hem kunt opladen met een draadloze oplader.

Het gemak van de Apple Airpods 3

De Airpods zijn heel makkelijk te verbinden als je over een iPhone beschikt. Je hoeft ze daarvoor alleen maar in de buurt van je telefoon te houden. Er verschijnt namelijk een pop up en vervolgens kun je ze direct verbinden. Stel je werkt op een Windows-laptop of je hebt een Android-telefoon, zelfs dan zijn ze makkelijk te verbinden. Wat je doet is, je houdt de knop op de case voor een paar seconden ingedrukt en vervolgens komt hij in de lijst met Bluetooth-apparaten te staan. Hou er wel rekening mee dat je met een niet Apple-apparaat geen optie hebt om de instellingen aan te passen, zoals Spatial Audio.

Op de steeltjes zitten druksensoren waarmee heel makkelijk je muziek of video’s regelt. Deze hoef je niet nog ergens in te stellen en werken vrij makkelijk. Met één druk op de regelaar zet je een video of muzieknummer op pauze en met één druk speel je ook weer verder. Twee keer drukken is het volgende nummer afspelen en met drie keer drukken ga je terug naar het vorige nummer. Het idee is leuk, maar ik zie mezelf dit niet veel gebruiken. De handeling om een video op pauze te zetten of je oordopjes even uit je oren te halen, waarmee de muziek ook automatisch op pauze gaat, is net zo makkelijk. De regelaars zijn overigens heel makkelijk aan te passen in de instellingen.

Airpods 3 vs. Airpods Pro

En tot slot nog de vergelijking tussen de Airpods 3 en de Airpods Pro. Zelf maak ik al een tijd gebruik van de Airpods Pro en kan ik dus mooi de vergelijking trekken. De belangrijkste verschillen en overeenkomsten heb ik in een tabel gezet!


Apple Airpods 3 Apple Airpods Pro

Noise-cancelling

Nee Ja

Batterijduur

6 + 24 uur 4,5 + 24 uur

Klankkast

Open Gesloten

Spatial Audio

Ja Ja

Druksensoren

Ja Ja

Waterbestendig

Ja, IPX4 Ja, IPX4

Geniet van je muziek met de Apple Airpods 3

Overall hebben de Apple Airpods 3 me weten te verassen. Want ondanks dat ze geen noise-cancelling hebben en best wel veel omgevingsgeluid toelaten, is de geluidskwaliteit gewoon van hoog niveau! In combinatie met Spatial Audio klinkt het ook nog eens ruimtelijk. En dankzij de fijne pasvorm blijven de Airpods goed zitten, zelfs wanneer je gaat hardlopen.

Kortom, het zijn uitstekende oordopjes. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom langs in de winkel waar onze experts je graag meer vertellen! Weet je na het lezen van deze review zeker dat je ze wil halen? Koop de Apple Airpods 3 dan direct in de webshop.